Milieusticker Frankrijk

Milieusticker Frankrijk nodig?

Sinds 1 juli 2016 is in het in veel Franse steden verplicht om een ‘Vignette Crit’Air’ voor jouw voertuig te hebben. Met de invoer van deze Franse milieusticker wil de Franse overheid oude en meestal vervuilende auto’s en andere voertuigen uit de Franse steden weren. Het gaat dan om oudere voertuigen die veel fijnstof en andere schadelijke stoffen uitstoten. Heb je géén milieusticker, dan riskeer je een boete van minimaal €68!

Aanvraagservice

Met onze aanvraagservice bestel je de Franse milieusticker eenvoudig, gewoon in het Nederlands en zonder verplichte creditcardbetaling. Wij dienen de aanvraag in bij de Franse overheid en je hebt binnen circa 4 weken de milieusticker in huis. In drukkere periodes kan de levertijd tot wel zes weken duren. Wij hebben helaas géén invloed op de daadwerkelijke levertijd vanuit Frankrijk.

Hoe werkt het?

Na jouw aanvraag ontvangen wij van het Ministère de la Transition Ecologique et Solidaire een elektronische factuur van onze aanvraag. Vrijwel direct na binnenkomst sturen wij dit document naar je door. Controleer ook de spam-map van je mailbox. Deze mail is tevens het bewijs dat de milieusticker daadwerkelijk verstrekt wordt.

Verschillende kleuren stickers

De Franse milieusticker is rond en bestaat in zes verschillende kleuren. Per kenteken wordt slechts één kleur raamsticker verstrekt en is geldig in alle milieuzones. Welke kleur sticker je krijgt toegewezen wordt bepaald door het type voertuig (camper, auto, motor, bromfiets e.d.), de mate van CO2-uitstoot (Euronorm) en de leeftijd van het voertuig. Een motor stoot minder schadelijke fijnstof uit dan een vrachtwagen. Ook de leeftijd van het voertuig speelt soms een rol.

Let op: Er zijn twee verschillende types zone: een permanente Zone à circulation restreinte (ZCR), zoals in de binnenstad van Parijs, en een tijdelijke Zone de protection de l’air (ZPA). Die kan worden ingesteld in het geval van langdurige of extreme luchtvervuiling. Voor een tijdelijke milieuzone heb je alleen een geldige sticker nodig als er sprake is van (langdurige) extreme luchtvervuiling. Wil je weten of er een tijdelijk milieuzone is ingesteld of ophanden is, kijk dan op de website van Atmo-France.

Waar plak je de milieusticker?

Rechts onderaan aan de binnenkant van uw voorruit, gezien vanuit de positie van de bestuurder. Zijn er op deze plek ook andere stickers bevestigd, dan kun je de milieusticker erboven plakken. Zie ook deze instructievideo op de website van de Franse overheid.

Franse Milieusticker bestellen

De Vignette Crit’Air is eenvoudig online aan te vragen via deze website voor slechts €19,95. Dit is inclusief  verzendkosten, onze aanvraagservice en de Franse milieusticker ter waarde van €4,21. Afrekenen kan door betaling via iDeal. Houd tijdens het bestellen je kentekenbewijs bij de hand.

Spoed aanvraag

De levertijd van de fysieke Franse Milieusticker is ongeveer 4 weken. Heeft u de Franse Milieusticker eerder nodig, dan kunt u de digitale coupon gebruiken die onder de factuur staat. Deze ontvangt u binnen 2-3 werkdagen. Op deze coupon is ook het kenteken van het voertuig vermeld.

Upload de voorkant van uw kentekenbewijs
Upload de achterkant van uw kentekenbewijs
*
*

19,95

 • Hoe bestel ik een milieusticker?

  De milieusticker kun je eenvoudig bestellen via deze pagina. Bij bestelling via de website reken je veilig en betrouwbaar via Ideal af, waarna je een betaalbevestiging met een bestelnummer ontvangt.

 • Waar moet ik de sticker bevestigen?

  Plak je nieuwe milieusticker van binnenuit gezien rechts onderaan tegen de binnenkant van je voorruit aan.

 • Ik kan niet betalen via iDeal, is er een andere mogelijkheid?

  Op dit moment bieden wij alleen betaling aan via iDeal.

 • Als ik een milieusticker bestel, wanneer heb ik deze dan in huis?

  De levertijd is ca. 4 weken. Tijdelijk kan in plaats van de sticker de coupon gebruikt worden die onder de factuur staat; op deze coupon is het kenteken van het voertuig vermeld; de factuur wordt binnen enkele dagen na afronding van de bestelling van de sticker verstuurd.

 • Wanneer heb ik een milieusticker nodig?

  Op het moment dat je met het voertuig naar Frankrijk reist, dan kun je hier sinds 1 juli 2016 te maken krijgen met milieuzones. Zonder deze sticker, soms ook ecovignet genoemd, mag je de stad niet meer in en krijg je een boete. Indien je geen vrijstelling hebt en jouw voertuig geen of een verkeerde milieusticker heeft, dan riskeert je bij een politiecontrole een boete van € 68,-.

 • Is de milieusticker in héél Frankrijk geldig?

  Een sticker is geldig in heel Frankrijk maar de beperkingen die voor een sticker gelden, kunnen per stad verschillen. Zo is de milieusticker vooralsnog alleen verplicht in Parijs, Lyon, Lille, Grenoble en Straatsburg. Er zijn concrete plannen om milieuzones in te voeren in onder andere Avignon, Bordeaux, Cannes, Clermont-Ferrand, Dijon, Montpellier, Rouen en Toulouse.

 • Welke soorten milieustickers zijn er?

  De Franse milieusticker kent zes verschillende kleuren. Per kenteken wordt slechts één sticker verstrekt. Welke sticker je krijgt, hangt behalve van de Europese uitlaatgasnorm af van het type voertuig. Een motor stoot minder schadelijke fijnstof uit dan een vrachtwagen. Ook de leeftijd van het voertuig speelt soms een rol.

 • Welke voertuigen komen in aanmerking voor een milieusticker?

  Personenauto’s, bedrijfsauto’s (tot 3,5 ton), twee- en driewielige voertuigen (oa. bromfietsen) en vrachtwagens (zwaarder dan 3,5 ton).
  De meest vervuilende voertuigen, waaronder personenauto’s geregistreerd vóór 1 januari 1997 en motoren van vóór 1 juni 2000, krijgen geen sticker. Ter plaatse gehuurde auto’s zijn veelal voorzien van een milieusticker. Informeer tijdig bij de verhuurder.
  Voertuigen ouder dan 01-01-1997 mogen dus niet de milieuzones in.

 • Welke uitzonderingsvoertuigen zijn er?

  Er zijn een aantal voertuigen waarvoor een milieusticker niet nodig is. Denk dan aan politiewagens, ziekenwagens en brandweerwagens, maar ook aan voertuigen die worden gebruikt in de landbouw of constructie. Verder is het mogelijk bij de Franse stad of gemeente een uitzondering voor je kenteken aan te vragen, maar dit is enkel gericht op inwoners. Bezoek je een Franse milieuzone als buitenlandse toerist of voor je werk, dan kun je van deze regeling geen gebruik maken.

 • Heeft de milieusticker een geldigheidsduur?

  De Milieusticker wordt afgegeven op kenteken en is onbeperkt geldig in combinatie met je kenteken. De gegevens op de milieusticker moeten overeenkomen met de gegevens op het kentekenbewijs.

 • Heb ik een milieusticker nodig op de Franse snelweg?

  Alleen stedelijke gebieden hebben milieuzones. Voor gebruik van alleen de Franse snelwegen is geen Milieusticker nodig.

 • Kun je een boete krijgen als je zonder milieusticker in een milieuzone rijdt?

  Het ontbreken van een geldige raamsticker, milieusticker niet op de juiste plaats aangebracht en/of het milieuvignet niet goed leesbaar, kan leiden tot een rijverbod voor het voertuig en een boete van €68,- bij betaling binnen 45 dagen of eventueel €45, bij onmiddellijke betaling ter plekke) en kan oplopen tot €450,-. Eenmaal beboet, dan kan de boete niet gebruikt worden als milieusticker.

 • Is ontheffing mogelijk bij een handicap?

  Auto’s die een Europese Gehandicaptenparkeerkaart duidelijk zichtbaar achter de voorruit hebben liggen, zijn vrijgesteld van de Milieusticker. Je hebt wel degelijk een milieusticker nodig, maar heeft alleen vrijstelling op het moment dat de luchtkwaliteit van een bepaalde stad veranderd. Mochten er al dan niet tijdlijk beperkingen gelden, dan kun je alsnog het gebied op vertoon van je gehandicaptenparkeerkaart.

 • Ik heb een ruitbreuk. Kan ik een nieuwe milieusticker krijgen?

  De milieusticker kan vanwege de speciale lijmlaag maar één keer op een ruit worden bevestigd. Voor een vervangende ruit dien je dus een nieuwe Milieusticker aan te schaffen. Je kunt deze bestellen via deze pagina. Mogelijk is dit gedekt door de verzekeringsmaatschappij. Informeer hierover bij je verzekeraar.

 • Kan ik de milieusticker retour sturen als ik hem niet nodig blijk te hebben?

  De Milieusticker wordt op maat gemaakt voor je voertuig. Zodra deze is verzonden kunnen wij de bestelling dan ook niet meer terugdraaien en het betaalde bedrag niet retourneren.

 • Wat moet ik met de tijdelijke milieusticker/coupon doen?

  Op de e-mail met de digitale factuur die je ontvangt, treft je een coupon die geldt als tijdelijk milieuvignet behorend bij het voertuig. Dit document is tevens een confirmatie van onze aanvraag via deze website.

  Wij adviseren je de coupon uit te printen en mee te nemen in je reisbescheiden of goed zichtbaar op het dashboard te leggen. Je kunt de digitale factuur ook eventueel op je smartphone of tablet laten zien mocht je onverhoopt aangehouden worden.

 • Ik heb een oldtimer, krijg ik dan een milieusticker toegewezen?

  Nee. De meest vervuilende voertuigen, waaronder personenauto’s geregistreerd vóór 1 januari 1997 en motoren van vóór 1 juni 2000, krijgen geen milieusticker toegewezen. Uiteraard kun je de milieuzones wel degelijk betreden, alleen loop je het risico op een boete.

 • Kan ik een milieusticker aanvragen, ook als het voertuig niet op mijn naam staat?

  Ja. Heb je bijvoorbeeld een leaseauto, ga je op reis met een huurauto of wil je op naam van iemand anders een milieusticker aanvragen? Dat kan! Je kan zonder probleem een milieusticker aanvragen bij ons, zolang je maar een fotokopie van het kentekenbewijs plus het chassisnummer kunt meesturen bij de aanvraag.

 • Welk kentekenbewijs moet ik meesturen en/of waar vind ik het chassisnummer?

  Kentekenbewijs tot 1 juni 2004           :           Kentekenbewijs deel 1
  Vanaf 1 juni 2004 tot 1 januari 2014    :           Kentekenbewijs deel 1A
  Vanaf 1 januari 2014 tot heden           :           Achterkant Kentekencard

 • Heb ik een andere milieusticker nodig voor Duitsland?

  Ja, je hebt een andere sticker nodig voor Duitsland. In de meeste Duitse steden, zoals Berlijn of Düsseldorf, bevinden zich zogenaamde “Umweltzones”. Deze milieuzones hebben als doel de luchtkwaliteit te bevorderen. Je mag zo’n gebied alleen inrijden wanneer je auto een milieusticker heeft.

  Bestel de milieusticker voor Duitsland.

Bekijk alle FAQ's