Milieusticker Duitsland

Milieusticker Duitsland nodig?
In de meeste Duitse steden, zoals Berlijn of Düsseldorf, bevinden zich zogenaamde “Umweltzones”. Deze milieuzones hebben als doel de luchtkwaliteit te bevorderen. Je mag zo’n gebied alleen inrijden wanneer je auto een milieusticker hebt. Op de website van de Duitse Umweltbundesambt vind je een actueel overzicht van alle steden met een Umweltzone. Bekijk de meest actuele informatie Umweltzones in Duitse steden. Als je enkel gebruik maakt van de Duitse snelwegen, heb je géén milieusticker nodig.

Waarom heb ik een milieusticker / umweltsticker nodig?
Steden kunnen gebieden met een bijzonder hoge fijnstofconcentratie afsluiten voor voertuigen met een hoge uitstoot van deeltjes. Deze milieuzones worden met een speciaal verkeersbord aangeduid. De instelling van milieuzones gebeurt op basis van een EU-richtlijn waarin is bepaald dat op niet meer dan 35 kalenderdagen een grenswaarde voor zwevende deeltjes (50 microgram per kubieke meter lucht) mag worden overschreden. Duitsland heeft deze richtlijn in de nationale wetgeving omgezet met de zogenaamde “Kennzeichnungsverordnung”.

Voorkom een boete!
In totaal zijn er meer dan 50 Duitse steden die sinds 2008 een milieuzone hebben ingesteld. Rij je zonder een geldige milieusticker (umweltplakette) voor Duitsland deze gebieden in dan riskeer je een hoge boete. Deze boete is eenvoudig te voorkomen door een groene sticker voor de auto te kopen. De Milieusticker wordt afgegeven op kenteken en is onbeperkt geldig in combinatie met je kenteken. De gegevens op de milieusticker moeten overeenkomen met de gegevens op het kentekenbewijs.

Kosten Milieusticker Duitsland
De milieusticker is makkelijk en snel online te bestellen voor slechts €12,50 inclusief verzendkosten! En op werkdagen voor 17.00* uur besteld, dan leveren wij de sticker nog dezelfde dag aan bij PostNL!

Wij leveren alleen groene milieustickers voor Nederlandse kentekens. Dit is voor de meeste Nederlandse auto’s voldoende.

*
Categorie:

12,50

 • Hoe bestel ik een milieusticker?

  De milieusticker kun je eenvoudig bestellen via deze pagina. Bij bestelling via de website reken je veilig en betrouwbaar via Ideal af, waarna je een betaalbevestiging met een bestelnummer ontvangt. Bij bestelling en betaling op werkdagen voor 17.00 uur, wordt de milieusticker nog dezelfde dag via PostNL verzonden.

 • Waar moet ik de sticker bevestigen?

  Plak de nieuwe milieusticker van binnenuit gezien rechts onderaan tegen de binnenkant van het voorruit aan.

 • Ik kan niet betalen via iDeal, is er een andere mogelijkheid?

  In dat geval kun je de milieusticker ook ophalen bij een van de VWE Servicepunten en daar betalen.

 • Als ik een milieusticker bestel, wanneer heb ik deze dan in huis?

  Bij bestelling en betaling op werkdagen voor 17.00 uur, wordt de milieusticker nog dezelfde dag via PostNL verzonden. Voor de doorlooptijd van het bezorgen van de milieusticker zijn we afhankelijk van PostNL. Dit kan daardoor enkele dagen duren.

 • Ik krijg meerdere bestelnummers maar de betaling is mislukt. Wat moet ik nu doen?

  Alleen de bestelling die via Ideal is betaald wordt in behandeling genomen. De andere bestelnummers kun je als niet geschreven beschouwen.

 • Wat ontvang ik bij de bestelling van een milieusticker?

  Naast de milieusticker zelf, ontvang je een schriftelijke verklaring waarin VWE de emissieklassen en milieusticker van toepassing op het voertuig betuigt. Deze verklaring moet je tijdens je reis naar Duitsland bij de hand houden. Bewaar deze verklaring daarom bij het kentekenbewijs.

 • Wanneer heb ik een milieusticker nodig?

  De milieusticker (umweltplakette) is nodig om met de auto in de milieuzones van de Duitse steden te rijden. Snorfietsen, bromfietsen, motoren, scooters, driewielige voertuigen, landbouwtractoren, mobiele machines en apparaten, werkverkeer en voertuigen van hulpdiensten hebben geen milieusticker nodig. Daarnaast hebben oldtimers – geregistreerd voor 1 januari 1978 en voorzien van Nederlandse historische, blauwe kentekenplaten – ook geen milieusticker nodig. In dat geval moet wel een kopie van het Nederlandse kentekenbewijs of de FIVA Identity Card duidelijk zichtbaar achter de voorruit worden geplaatst.

 • Wat is de reden dat er milieuzones zijn?

  Steden kunnen gebieden met een bijzonder hoge fijnstofconcentratie afsluiten voor voertuigen met een hoge uitstoot van deeltjes. Deze milieuzones worden met een speciaal verkeersbord aangeduid. De instelling van milieuzones gebeurt op basis van een EU-richtlijn waarin is bepaald dat op niet meer dan 35 kalenderdagen een grenswaarde voor zwevende deeltjes (50 microgram per kubieke meter lucht) mag worden overschreden. Duitsland heeft deze richtlijn in de nationale wetgeving omgezet met de zogenaamde “Kennzeichnungsverordnung”.

 • Waarom krijg ik een groene milieusticker terwijl ik een euroklasse 5, 6 of een electrische auto heb?

  Omdat er nog geen wettelijke voorschriften in Duitsland zijn over welke voertuigen een Blauwe Sticker ( lichtblauw / donkerblauw ) zullen krijgen zijn deze nog niet verkrijgbaar. Er geldt voor alsnog geen wettelijke verplichting en volstaat de “ groene “ milieusticker.

 • In welke steden heb je een milieusticker nodig?

  Op deze pagina vind je een overzicht van alle steden met een milieuzone. Periodiek komen er zones bij en ook de zones die al zijn ingericht als milieuzone worden strenger in het toelaten van voertuigen met een lagere emissieklasse (hogere uitstoot). Houd daarom dit overzicht in de gaten.

 • Zijn er uitzonderingen in de afgifte per gemeente?

  Landelijk bestaan er uitzonderingen voor een reeks voertuigen, zoals bijvoorbeeld snorfietsen, motorfietsen, ambulances en tractoren. Ook oldtimers met een zogenaamd “H”-kenteken hoeven niet van een sticker te worden voorzien. Daarnaast gelden er tal van gemeentelijke uitzonderingsbepalingen voor bepaalde schrijnende gevallen, waarvoor per stad echter zeer verschillende oplossingen bestaan. Bij twijfel, neem contact op met de desbetreffende gemeente.

 • Heb ik een milieusticker nodig op de Duitse snelweg?

  Alleen stedelijke gebieden hebben milieuzones. Voor gebruik van alleen de Duitse snelwegen is geen milieusticker nodig.

 • Is de milieusticker in heel Duitsland geldig?

  Ja, de milieusticker wordt in heel Duitsland erkend.

 • Heeft de milieusticker een geldigheidsduur?

  De milieusticker wordt afgegeven op kenteken en is onbeperkt geldig in combinatie met je kenteken. De gegevens op de milieusticker moeten overeenkomen met de gegevens op het kentekenbewijs.

 • Kun je een boete krijgen als je zonder milieusticker in een milieuzone rijdt?

  Ja, dat kan. Boetes kunnen oplopen tot € 80,- en bovendien krijgt men een punt in Flensburg (Duits systeem van strafpunten in het verkeer). Als de sticker niet goed zichtbaar is aangebracht riskeer je een boete van € 40,-.

 • Is ontheffing mogelijk bij een handicap?

  Auto’s die een Europese Gehandicaptenparkeerkaart duidelijk zichtbaar achter de voorruit hebben liggen, zijn vrijgesteld van de milieusticker.

 • Ik heb een ruitbreuk. Kan ik een nieuwe milieusticker krijgen?

  De milieusticker kan vanwege de speciale lijmlaag maar één keer op een ruit worden bevestigd. Voor een vervangende ruit dien je dus een nieuwe Milieusticker aan te schaffen. Je kunt deze bestellen via deze pagina. Mogelijk is dit gedekt door de verzekeringsmaatschappij. Informeer hierover bij je verzekeraar.

 • Kan ik de milieusticker retour sturen als ik hem niet nodig blijk te hebben?

  De milieusticker wordt op maat gemaakt voor je voertuig. Zodra deze is verzonden kunnen wij de bestelling dan ook niet meer terugdraaien en het betaalde bedrag niet retourneren.

 • Welke voertuigen hebben vrijstelling voor de milieusticker?

  Onderstaande voertuigen hebben vrijstelling voor de milieusticker:

  • Snorfietsen, bromfietsen, motoren, scooters en driewielige voertuigen.
  • Landbouw tractoren.
  • Mobiele machines en apparaten.
  • Voertuigen die gebruikt worden door hulpdiensten.
  • Motorvoertuigen ten behoeve van mensen met een beperking, waarbij de voertuigen als zodanig gekentekend moeten zijn. Indien je in het bezit bent van een Europese Gehandicaptenparkeerkaart, dan geld voor je een vrijstelling voor de milieusticker. Deze Gehandicaptenparkeerkaart dien je duidelijk zichtbaar achter het voorruit te leggen zodra je met het voertuig in een Umweltzone geparkeerd staat. Indien je binnen de Umweltzone op aanwezigheid van de milieusticker wordt gecontroleerd, is de Europese Gehandicaptenkaart het bewijs voor de permanente ontheffing.
  • Oldtimers met een historisch kenteken die in Duitsland als zodanig geregistreerd staan (het voertuig moet tenminste 30 jaar oud zijn en voorzien zijn van het “H”-kenteken of het rode “07”-kenteken) of oldtimers geregistreerd in andere landen van de EU die aan overeenkomstige voorwaarden voldoen, hebben een permanente ontheffing voor de milieusticker. Indien de oldtimer in Nederland geregistreerd is, een datum eerste toelating heeft van vóór 1 januari 1978, en het voertuig voorzien is van Nederlandse historische kentekenplaten (de blauwe platen) heb je dus geen milieusticker nodig. Om een Umweltzone in te mogen rijden, heb je nog wel een FIVA Identity Card nodig. Deze kunt je in Nederland bij de FEHAC aanvragen. Nadere informatie over deze Identity Card vind je op: fehac.nl/fiva-id-cards. Indien je de oldtimer binnen de Umweltzone parkeert, dien je een kopie van jouw Nederlandse kentekenbewijs of de genoemde Identity Card duidelijk zichtbaar te plaatsen.
 • Heb ik voor Frankrijk een andere milieusticker nodig?

  Ja, voor Frankrijk heb je een andere milieusticker nodig. Dit is de ‘Vignette Crit’Air’ en deze milieusticker is sinds 1 juli 2016 in  veel Franse steden verplicht.

  Bestel de milieusticker voor Frankrijk.

Bekijk alle FAQ's